Je bent hier: Home 5 Actueel 5 Nieuwe Omgevingswet: wat betekent dat?
Nieuwe Omgevingswet: wat betekent dat?

Per 1 januari 2024 is het zover: dan wordt de nieuwe Omgevingswet ingevoerd. De Wet natuurbescherming wordt opgenomen in de nieuwe Omgevingswet. Wat betekent dit in de praktijk? 

Alle wet- en regelgeving voor het beheer en de ontwikkeling van onze leefomgeving komt samen in één nieuwe wet. Het gaat om tientallen wetten en honderden regels op het gebied van water, lucht, bodem, natuur, infrastructuur, gebouwen en cultureel erfgoed. Het toetsen van de aanvragen ligt vanaf 1 januari niet meer bij provincies, maar bij gemeentes.

Belangrijke verschillen

Vanaf 1 januari kunnen bij de start van projecten in de openbare ruimte alle stukken in één keer ingediend worden. De gemeente zorgt in de meeste gevallen voor de afhandeling, waarbij de beslistermijn korter wordt. Waar nu nog een ontheffing van de Wet natuurbescherming wordt verleend, wordt vanaf 1 januari een omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteiten verstrekt. Dit is vooral op juridisch vlak een verschil, door de veranderde structuur van de wet. Door de decentralisatie ontstaat meer ruimte om in te spelen op unieke, plaatsgebonden situaties. Nog een belangrijke verandering: onder de nieuwe Omgevingswet krijgen alle soorten op de Rode Lijst een beschermde status.

De rol van onze ecologen blijft gelijk

De nieuwe Omgevingswet moet een degelijke, wettelijke basis bieden, maar ook ruimte om op detailniveau in te spelen op lokale verschillen en voortschrijdend inzicht. Mede daarom is de overgang naar de nieuwe wet voor veel partijen een spannende transitie. Hoe de verdere ontwikkelingen rondom de nieuwe Omgevingswet eruit gaan zien, moet de komende tijd blijken. Toch blijft de rol van onze ecologen praktisch gelijk. Onze ecologen zijn en blijven een vast aanspreekpunt voor het borgen van de bescherming van flora en fauna binnen ruimtelijke ontwikkelingsprojecten. We blijven immers samen zorgdragen voor onze natuur en leefomgeving.

 

Gerelateerde berichten

Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling: hoe dan?

Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling: hoe dan?

Circulaire en natuurinclusieve gebiedsontwikkeling, wat is dat in de praktijk? Op 5 oktober gaan we daarover nadenken tijdens een netwerkbijeenkomst van MVO Nederland. NLadviseurs is betrokken bij de organisatie van deze dag en een van de sprekers. We leiden de casus...

Lees meer
Praten over natuurkansen tijdens de beurs

Praten over natuurkansen tijdens de beurs

Nog heel even geduld: op 27 en 28 september is het weer tijd voor de Vakbeurs Openbare Ruimte in de Jaarbeurs Utrecht. Ook NLadviseurs staat op de beurs. Zien we je daar? In stand 2.3.39 vertellen we je graag meer over hoe onze natuurkansenkaart je helpt bij het...

Lees meer

Kennismaken?

Benieuwd hoe je duurzaam groen kunt ontwikkelen of hoe natuurontwikkeling er in de praktijk uitziet?
We denken graag mee, geven ecologisch advies en nemen (veel) werk uit handen.