Als groenbeheerder heb je dagelijks te maken met een wirwar aan verantwoordelijkheden: van het opstellen van werkinstructies tot het communiceren met aannemers, toezien op regelgeving en inspelen op onverwachte situaties buiten. Tegelijkertijd wordt er van je verwacht dat je zorgvuldig en aantoonbaar volgens de natuurwetgeving handelt. Dat is nogal wat. De digitale gedragscodetool van NLadviseurs is ontwikkeld om juist die last te verlichten, zonder in te leveren op kwaliteit of zorgvuldigheid.
De gedragscode van Stadswerk is een waardevol instrument voor terugkerende werkzaamheden als maaien, snoeien of het schonen van sloten. Deze gedragscode vertaalt de complexe natuurwetgeving naar concrete richtlijnen. Maar ook al zijn de uitgangspunten helder, het vertalen naar praktische, locatiespecifieke werkinstructies blijft bewerkelijk. Je moet immers weten welke beschermde soorten in het gebied voorkomen, welk type werkzaamheden gepland staan, in welke periode, en welke mitigerende maatregelen nodig zijn. Die vertaalslag – van abstracte wetgeving naar de praktijk buiten – vraagt om ecologische én juridische kennis. En juist daar wringt het vaak: de tijd, capaciteit en kennis ontbreken om dit proces goed en efficiënt in te richten.

Met de digitale gedragscodetool krijg je een overzicht van beschermde soorten in je beheervakken. Ook zie je welke werkzaamheden je wanneer kunt doen volgens de gedragscode. Credit: iStock/Nicholas Murrall
Van gedragscode naar werkinstructie in een paar klikken
Daarom ontwikkelde NLadviseurs de digitale gedragscodetool: een applicatie die niet alleen de werkinstructies automatisch voor je genereert, maar ook meebeweegt met veranderende wet- en regelgeving. Zo is de nieuwe gedragscode van Stadswerk die per 1 april van dit jaar inwerking is getreden in de tool geïntegreerd. Met een paar eenvoudige stappen maak je zelf een ecologische werkinstructie op maat, helemaal volgens de geldende protocollen.
Zo werkt de digitale gedragscodetool
- Je kiest de locatie van de werkzaamheden door een punt op de kaart te prikken.
- De tool toont automatisch welke (beschermde) soorten er mogelijk in het gebied aanwezig zijn.
- Je vinkt de relevante soorten aan, geeft aan welke werkzaamheden je gaat uitvoeren en in welke periode.
- Met één druk op de knop genereer je een ecologische werkinstructie, klaar voor gebruik.
De instructie is afgestemd op jouw situatie én voldoet aan de gedragscode.
Zelfs als je zelf minder ecologisch onderlegd bent, weet je zo zeker dat je werkt volgens de geldende richtlijnen.
Ook voor de uitvoering: alles op één plek
De kracht van de tool zit niet alleen in de voorbereiding. Ook tijdens de uitvoering biedt hij voordelen. Via elk device – dus ook op een tablet of smartphone in het veld – heb je direct toegang tot de werkinstructies. Handig voor de ploeg die buiten aan het werk is, of om bij bewoners of toezichthouders toe te lichten waarom het werk op een bepaalde manier gebeurt.
Digitaal logboek
Daarnaast fungeert de tool als een digitaal ecologisch logboek. Je kunt eenvoudig vastleggen wat er is gedaan, door wie, en of er bijzonderheden waren. Zo bouw je automatisch een dossier op van zorgvuldig handelen. En dat is precies wat nodig is om als gemeente aan te tonen dat je werkt volgens de Omgevingswet en dat je de zorgplicht serieus neemt.
Communicatie wordt overzichtelijker
Een groot voordeel van de digitale gedragscodetool is de eenduidige communicatie. Als beheerder heb je niet alleen te maken met je collega’s van beleid of beheer, maar ook met uitvoerders, aannemers en bewoners. Door vanuit één centrale bron te werken, voorkom je misverstanden of interpretatieverschillen. Je deelt de werkinstructies makkelijk als pdf of je print ze uit voor de werkploeg. Zo weet iedereen precies wat er moet gebeuren. Ook kun je in de app aangeven welke maatregelen zijn genomen en waarom. Daarmee voorkom je discussie achteraf en zorg je voor meer draagvlak, zowel intern als extern.
Geen extra systeem, maar onderdeel van je werkwijze
Nieuwe tools worden nog wel eens met argwaan ontvangen. ‘Weer een systeem erbij’ is een veelgehoorde opmerking. Daarom is het implementatietraject bij deze tool minstens zo belangrijk als de techniek zelf. NLadviseurs begeleidt je organisatie actief bij de implementatie. Alle stappen om de geldende natuurwetgeving in je werkprocessen te integreren, worden doorlopen. Van ecologisch veldwerk om beschermde soorten in kaart te brengen, het aanscherpen van verantwoordelijkheden in de organisatie, tot trainingen en maatwerkinstructies voor het gebruik van de tool. Zo kan iedere gebruiker – van coördinator tot uitvoerder – snel en gemakkelijk aan de slag. Geen technische rompslomp, maar een gebruiksvriendelijke oplossing die het werk echt ondersteunt. Extra ecologisch advies is altijd mogelijk voor de inhoudelijke onderbouwing.
Meer tijd voor wat echt telt
Met de digitale gedragscodetool houd je meer tijd over voor wat écht telt: goed groenbeheer. Minder werkvoorbereiding, minder papierwerk, en meer overzicht en zekerheid. De tool helpt je om te voldoen aan je wettelijke verplichtingen, zonder dat het ten koste gaat van de uitvoering buiten. Of je nu werkt aan een maaiseizoenplanning, een integrale wijkaanpak of losse onderhoudsklussen: met deze tool ben je altijd voorbereid én in control.
Meer weten?
Lees ons verhaal over de implementatie van de digitale gedragscodetool voor de Drechtsteden. Of bekijk de dienst via de button hieronder. Daar kun je ook een gratis demo van de tool aanvragen:
Digitale gedragscodetool ➜