Je bent hier: Home 5 Actueel 5 Boombeheer: 5 praktische tips
Boombeheer: 5 praktische tips

Nederland heeft (meer) bomen nodig. Om te verkoelen en ontspannen, de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan en onze biodiversiteit te versterken. Onze boomexperts stelden de onderstaande 5 praktische tips op die helpen bij het maken van de juiste keuzes rondom boombeheer. Samen kunnen we nú het verschil maken voor later. 

1. Investeer in de jeugd

De aanschaf, aanplant en het onderhoud van bomen kost natuurlijk geld. De toegevoegde waarde van een boom is echter niet alléén in geld uit te drukken. Bovendien komt die waarde pas met de jaren. Een boom wordt na tien jaar pas interessant voor de biodiversiteit en geeft pas schaduw en verkoeling als ‘ie flink is gegroeid. We moeten dus nú zorgen voor de jongvolwassen bomen om over enkele decennia voldoende volwassen exemplaren te hebben. Denk onder meer aan begeleiding in de jonge fase van de boom, digitale registratie en controle om de ontwikkeling te volgen.

2. Plant met een langetermijnvisie

Vaak kijken projectontwikkelaars bij het inplannen van bomen twintig of dertig jaar vooruit. Dat is gek, want een boom is geen lantaarnpaal en kan vele malen langer mee. De manier waarop wij onze buitenruimte inrichten en ons groen gebruiken, zorgt er onder meer voor dat bomen in de stad lang niet altijd volwassen kunnen worden. Terwijl we juist die volwassen exemplaren zo nodig hebben. Gebruik dan ook een langetermijnvisie bij het inplannen en de aanplant van bomen. Dat betekent: plant de juiste boom op de juiste plek.  

Credit: iStock

3. Denk na over de juiste boom op de juiste plek

Op welke plek past welke boomsoort en in welke vorm en grootte? Dat bepaal je op basis van de specifieke omgeving, het gebruik van de plek – een fruitboom plant je vanwege vallend fruit niet naast een parkeerplaats -, de bodem, de voedsel- en vochthuishouding en de ruimte – liggen er kabels en leidingen onder de grond en hoe groot kan de boom boven de grond uitgroeien? Daarbij is variatie belangrijk. Twee of drie boomsoorten in het straatbeeld is nog steeds gangbaar, maar wij zien er liever 25! Zo spreid je risico’s als het gaat om ziektes, plagen, verdroging en vernatting. Bovendien trekken al die soorten veel planten en dieren aan, goed voor de biodiversiteit.  

4. Zorg dat iedereen het snapt

Planmatig boombeheer is de sleutel tot succes. Een duidelijke visie helpt om de juiste keuzes te maken. Bovendien kun je vanuit die visie keuzes altijd beargumenteren richting belanghebbenden. Dat is zeker belangrijk bij gevoelige beslissingen, zoals het kappen van bomen. Als mensen begrijpen waaróm hte nodig is dat een boom wordt gekapt, zullen zij minder weerstand voelen.  

5. Geef ruimte aan de natuur

Lange tijd was de esthetische waarde van natuur belangrijk. We hebben (onbewust) een beeld van hoe het openbare groen eruit moet zien. Dat beeld moeten we vaker ter discussie stellen, vinden wij. Waarom zou een boom precies in het midden van een plantsoentje moeten staan? Waarom maaien we een gazon zo strak? Gelukkig zien we in ons straatbeeld steeds vaker inheemse boomsoorten verschijnen, met meer ecologische waarde dan de tot perfectie gekweekte soorten. Meer ruimte voor natuur dus, en dat betekent ook dat we niet alles hoeven te controleren. Veel natuur redt zichzelf wel. Een boom met ‘gekke’ vergroeiingen bijvoorbeeld kan prima blijven staan als dat veilig is. Die vergroeiingen kunnen ook nog eens nuttig zijn en extra nestmogelijkheden opleveren.

 

Wil je meer lezen over boombeheer? Kijk dan bij onze dienst boombeheerplan.

Gerelateerde berichten

Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling: hoe dan?

Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling: hoe dan?

Circulaire en natuurinclusieve gebiedsontwikkeling, wat is dat in de praktijk? Op 5 oktober gaan we daarover nadenken tijdens een netwerkbijeenkomst van MVO Nederland. NLadviseurs is betrokken bij de organisatie van deze dag en een van de sprekers. We leiden de casus...

Lees meer

Kennismaken?

Benieuwd hoe je duurzaam groen kunt ontwikkelen of hoe natuurontwikkeling er in de praktijk uitziet?
We denken graag mee, geven ecologisch advies en nemen (veel) werk uit handen.