Je bent hier: Home 5 Ons werk 5 Tongelreep ziet voordelen in GEO
Tongelreep ziet voordelen in GEO

‘De voordelen van GEO zijn misschien niet direct even duidelijk. De meeste winst zit in het efficiënte beheer,’ vindt Ton Bonouvrié van De Tongelreep, die het GEO-traject grondig aanpakte.

Golf- & Countryclub De Tongelreep – Eindhoven

  • 9 holes, 600 leden
  • Architect: Jos van Rooy en Alan Rijks, 1984
  • Karakter: parkbaan met licht glooiende fairways. De fairways zijn relatief smal en de greens niet al te groot, waardoor accuratesse wordt gevraagd. In combinatie met de waterpartijen en bunkers wordt de baan als uitdagend ervaren.
  • Ton Bonouvrié: bestuurslid baanzaken.

‘MEER ZICHT OP WAT ER IS EN WAAR JE NOG WAT KUNT WINNEN’

Bij De Tongelreep liepen ze niet direct warm voor het GEO-traject. ‘We twijfelden nogal of we mee moesten doen’, vertelt Ton Bonouvrié. De twijfel was er vooral in gelegen of ze als organisatie al de gevraagde gegevens wel bij elkaar zouden kunnen krijgen. De club had recent besloten het roer om te gooien en was bezig heel wat vernieuwingen door te voeren. Zou zo’n GEO-traject dan niet teveel van het goede zijn? ‘Onbewust waren we al met veel dingen bezig die passen binnen GEO, het gezamenlijke traject met andere golfbanen die De Enk beheert, gaf daar eigenlijk juist een behoorlijke impuls aan’.

Bonouvrié vormde binnen zijn club een team met drie mensen die het project gingen trekken. ‘We hebben de taken verdeeld; de een deed het stuk horeca, de ander het stuk natuur en spel en ik zorgde voor alles daaromheen,’ licht Bonouvrié het proces toe. De Tongelreep had nog te maken met een extra uitdaging: alle onderhoudsgegevens van de voorgaande beheerder ontbraken compleet. ‘Gelukkig houdt De Enk de gegevens wel goed bij, maar we begonnen met een enorme achterstand. Ik had er echt een zwaar hoofd in of we alles op tijd zouden redden,’ vertelt hij.

Een extra stimulans om alles koste wat kost op tijd aan te leveren kwam ook vanuit het klustertraject. ‘Je wilt toch niet onderdoen voor de ander,’ knipoogt Bonouvrié. ‘En daarbij komt dat het leuk is om elkaar en elkaars organisatie te leren kennen. Het is bij iedereen weer anders, dat inspireert.’

De Tongelreep pakte het GEO-traject serieus en grondig aan. Daar waar al resultaten geboekt konden worden, werd niet geaarzeld. ‘We ontdekten door GEO dat ons energieverbruik twee keer zo hoog lag als dat van een vergelijkbare golfbaan.’ Er werden direct maatregelen genomen. Het dak van het clubhuis is nu volledig geïsoleerd en binnenkort wordt er een energiezuinige keuken geïnstalleerd. ‘Ik ben benieuwd naar de energiecijfers van volgend jaar,’ lacht Bonouvrié.

Wat nog verder op het lijstje van verbeteringen staat is het gras. ‘We gaan ons gras zo opvoeden dat we minder hoeven te beregenen,’ vertelt hij. Op deze manier wortelt het gras dieper, waardoor de club het waterverbruik nog verder terug kan dringen. Om de kwaliteit van het gras te verhogen gaat de club ook gebruik maken van andere grassoorten. Verder kapte de club 230 bomen van 40 meter hoog. Deze bomen zorgden voor teveel schaduw en daarbij kwam dat ze het spel ook erg bemoeilijkten.

Terugkijkend is Bonouvrié blij dat het team De Tongelreep over hun twijfel heen durfde te stappen en voor het GEO-certificaat is gegaan. ‘Ik vond het traject heel praktisch. Het heeft ons op de goede weg geholpen én gehouden,’ zegt hij. De begeleiding vanuit NLadviseurs heeft hij ook als prettig ervaren: ‘Er was altijd wel iemand stand-by om vragen aan te stellen waardoor we weer verder konden. De voordelen van GEO zijn misschien niet direct even duidelijk. Eigenlijk zit de meeste winst in het efficiënte beheer. Verwacht niet dat er meer mensen op je baan komen golfen!

​Samenleving op De Tongelreep

De komende tijd gaat De Tongelreep hard werken aan de RI&E, de risico-inventarisatie & -evaluatie. Elk bedrijf met personeel moet (laten) onderzoeken of het werk gevaar kan opleveren of schade kan veroorzaken aan de gezondheid van de werknemers. Dit onderzoek moet schriftelijk worden vastgelegd. GEO gaat dus niet alleen over natuur, het gaat over alle onderdelen van een organisatie.

Meer weten? Lees verrder over onze dienst GEO-certificaat:

 

GEO certificaat ➜

Gerelateerde projecten

Basiskwaliteit Natuur: zo pak je dat aan

Basiskwaliteit Natuur: zo pak je dat aan

Zelfs de meest algemene soorten als huismus, gewone pad en haas zijn al lang niet meer zo alledaags. De relatief nieuwe methode Basiskwaliteit Natuur (BKN) wil algemene soorten weer volop...

LEES MEER
Natuurkansenkaart voor vijver op Golfbaan Kromme Rijn

Natuurkansenkaart voor vijver op Golfbaan Kromme Rijn

Golfbaan Kromme Rijn wil de biodiversiteit in en rondom de meest noordelijke vijver op de baan verhogen. Wij maakten daarvoor een inrichtingsschets met een natuurkansenkaart, inclusief maatregelen om die kansen...

LEES MEER
Is biodiversiteit materieel voor jouw organisatie?

Is biodiversiteit materieel voor jouw organisatie?

Ben je bezig met de richtlijnen van de CSRD en wil je weten of en hoe je binnen het thema milieu aan de richtlijnen voldoet? Dat kan met onze Impact...

LEES MEER

Kennismaken?

Benieuwd hoe je duurzaam groen kunt ontwikkelen of hoe natuurontwikkeling er in de praktijk uitziet?
We denken graag mee, geven ecologisch advies en nemen (veel) werk uit handen.