Een plan van aanpak voor je SMP is de basis voor een gerichte uitvraag in de markt. Inschrijvers weten precies wat er van hen verwacht wordt en kunnen een passende offerte opstellen. Zo wordt de kans op een succesvolle aanbesteding groter.
Wat is een SMP?
De Omgevingswet vereist dat je bij onder meer isolatiewerkzaamheden geen schade toebrengt aan beschermde plant- en diersoorten. Dat houdt in dat gebouwen natuurvrij worden verklaard en er alternatieve verblijfplaatsen worden gerealiseerd voor dieren. Om te voorkomen dat voor elke situatie een vergunningstraject moet worden doorlopen, kun je voor een bepaald gebied een soortenmanagementplan opstellen. Je stelt vast welke beschermde soorten er in het gebied zijn en welke maatregelen en afspraken gelden bij renovatie, (ver)bouwen en slopen.
Wat staat er in een plan van aanpak?
Het opstellen van een SMP kan zomaar meerdere jaren in beslag nemen. Daarom is een kristalhelder plan van aanpak zo belangrijk. Door vooraf keuzes te maken, voorkom je vertraging tijdens het SMP-traject zelf. En je kunt naar buiten toe duidelijk maken wat het SMP gaat inhouden. In het plan van aanpak staan de doelen en ambities van de gemeente, voor welke soorten het SMP geldt, hoe het SMP moet worden opgebouwd en welke stappen nodig zijn om te voldoen aan de Omgevingswet.
Denk dan aan onder meer aan:
- data- en effectenanalyse
- mitigatieplan
- compensatieplan
- salderingsboekhouding
- monitoringsplan
- managementplan
We betrekken de Omgevingsdienst bij het traject, zodat zij op de hoogte is en we wederzijds kunnen afstemmen. Is het klaar, dan heb je een goede indicatie van de totale tijdsinspanning en kosten en welke consequenties en verantwoordelijkheden er zijn.
Klik op de afbeelding hieronder voor een video met onder meer onze ecoloog Wesley van Zadelhoff. Hij vertelt over veldonderzoek dat moet worden uitgevoerd om een SMP voor gemeente Maashorst op te stellen. Onze ecologische kennis en ervaring stelt ons in staat een ijzersterk plan van aanpak voor jouw SMP op te stellen.
Op naar de aanbesteding
Potentiële inschrijvers wagen zich niet altijd aan een aanbesteding voor een SMP omdat het zo’n omvangrijke klus is. Legt de opdracht niet te veel druk op het team, komt het financieel uit? Met het plan van aanpak weten zij precies waarop ze inschrijven en kunnen zij een offerte op maat opstellen. Het plan leidt daarmee tot waardevollere, en waarschijnlijk ook méér, inschrijvingen en dus meer kans op een succesvolle aanbesteding. Je investering aan de voorkant betaalt zich terug in het daadwerkelijke SMP-traject.
Hoe stellen we dit plan voor jou op?
Wil je voor zo’n plan van aanpak gaan? Dan maken we een analyse van je gemeente. We bepalen samen het onderzoeksgebied, beslissen welke soorten in het SMP worden meegenomen, kijken naar de bebouwing en bepalen welke onderzoeksmethodiek het meest geschikt is om straks de nulmeting uit te voeren. We brengen voors en tegens in kaart en bekijken welke gevolgen de te nemen beslissingen hebben. Vervolgens kunnen we een goede raming geven van de tijdsinspanning en de kosten voor de onderzoeksfase.
Meer weten?
Laat je gegevens achter
Het plan van aanpak SMP is onderdeel van het thema Ecologie & wetgeving→.
HEB JE VRAGEN?
Wil je een kristalhelder plan van aanpak voor je SMP?
Wij loodsen je door het hele proces richting de aanbesteding van het SMP. Samen doen we het denkwerk. Je kunt er ook voor kiezen om eerst een beknoptere verkenning met ons te doen. Zo weet je alvast wat er komt kijken bij het opstellen van jouw plan van aanpak. Ga voor die vliegende start en neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
Kennismaken?
Benieuwd hoe je duurzaam groen kunt ontwikkelen of hoe natuurontwikkeling er in de praktijk uitziet?
We denken graag mee, geven ecologisch advies en nemen (veel) werk uit handen.