Je bent hier: Home 5 Actueel 5 EPR-overlast bestrijden
EPR-overlast bestrijden

In de strijd tegen overlast van de eikenprocessierups lanceert NLadviseurs EPRbestrijden.nl. Een online platform waar we vraag en aanbod vlot bij elkaar brengen.

 

hoe werkt het?

Onze aanpak richt zich ten eerste op het reduceren van de overlast. De beste manier hiervoor is het wegzuigen van nesten. Op het platform eprbestrijden.nl zijn deskundige bestrijdingsbedrijven aangesloten. U kunt u aanmelden via het platform. Op basis van uw gegevens kunnen we binnen twee werkdagen drie passende offertes namens deze deskundige bestrijdingsbedrijven aanbieden. Afhankelijk van beschikbare capaciteit en beschikbaar budget kan er zeer snel (binnen enkele dagen) tot snel (binnen 2 weken) worden gehandeld.

 

waarom wegzuigen de beste methode is

De eikenprocessierups komt niet onverwacht dit jaar. 2018 en 2019 waren piekjaren en in 2020 lijkt de trend door te zetten. Als beheerder moet je iets. Maar wat? EPR lijkt aan te zetten tot creativiteit: wegbranden, huishoudfolie en plakstrippen rond de stam, gif op en in de boom, wegzuigen, nestkastjes ophangen, bloemen zaaien. Veel maatregelen worden ingezet met het motto: baat het niet dan schaadt het niet. Helaas blijkt dat vaak niet het geval. Vastgeplakte bonte spechten en nestjes met dode koolmezen zijn daar de droevige gevolgen van. Als NLadviseurs kiezen wij daarom voor het wegzuigen van de nesten als zijnde de beste eerste stap in een effectieve bestrijdingsmethode.

 

natuurlijke vijanden inzetten als duurzame bestrijdingsmethode

Het aantrekken van natuurlijke vijanden van de rups is een oplossing die NLadviseurs naast het wegzuigen van de nesten inzet. Op deze manier kunnen op de lange termijn de resultaten van dit jaar vastgehouden en verbeterd worden. Denk aan het aanbrengen van nestkastjes voor koolmezen en het inzaaien van bloemrijk grasland voor parasitaire insecten. NLadviseurs geeft adviezen die passen binnen de mogelijkheden en omstandigheden van uw terrein.

 

veiligheidsplan voor doeltreffende bestrijding op uw terrein

Daarnaast bieden wij een compleet veiligheidsplan waarin deze adviezen per locatie zijn uitgewerkt. Op een praktische kaart geven we aan welke maatregelen waar en wanneer genomen kunnen worden ter bestrijding van de EPR-overlast. Dit plan bestaat verder nog uit een communicatiepakket wat u kunt gebruiken binnen uw organisatie en een set werkprotocollen waarin puntsgewijs staat omschreven hoe bij het beheer rekening gehouden kan worden met de eikenprocessierups; wie waar verantwoordelijk voor is; en hoe te handelen in geval van calamiteiten. Dit plan kunt u direct opstarten. Zo verlaagt u de belasting voor het komende seizoen aanzienlijk.

 

ontdek uw mogelijkheden op EPRbestrijden.nl

Bezoek ons platform en ontdek welke mogelijkheden er voor u zijn als het gaat om snel en effectief wegzuigen van eikenprocessierupsnesten. Als u nu inschakelt bent u er op tijd bij en kunnen bezoekers op uw terrein blijven komen zonder dat zij grote risico’s lopen. Met dit platform bieden we beheerders de mogelijkheid om het juiste te doen: beheren met oog op de lange termijn.

 

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact op via: 085 00 41 026 / info@eprbestrijden.nl, website: www.eprbestrijden.nl.

Gerelateerde berichten

Vogels kijken op Bernardus Golf

Vogels kijken op Bernardus Golf

In het kader van de NGF Birdwatching Day 2024 verzorgden onze ecologen (en vogelaars) Diederik Meijers en Jorina Boer een vogelexcursie op Bernardus Golf in Cromvoirt. Maar liefst veertig soorten vogels lieten zich zien of horen. Birdwatching Day is een jaarlijkse...

Lees meer
Kamsalamanderverhuizing

Kamsalamanderverhuizing

Onze ecologen hebben maar liefst 204 kamsalamanders en zo'n tweeduizend kleine watersalamanders verplaatst vanuit een te dempen sloot in Opijnen naar een nieuwe leefomgeving. De buitendijks gelegen sloot moet wijken voor het verstevigen van de dijk in het kader van...

Lees meer

Kennismaken?

Benieuwd hoe je duurzaam groen kunt ontwikkelen of hoe natuurontwikkeling er in de praktijk uitziet?
We denken graag mee, geven ecologisch advies en nemen (veel) werk uit handen.