Met Spot On ben je altijd in control
Je bent hier: Home 5 Actueel 5 Met Spot On ben je altijd in control

Het beheren van openbare groene ruimtes als parken, speelplaatsen en sportterreinen kan een uitdagende taak zijn. Kwalitatief onderhoud en het stimuleren van biodiversiteit vereisen een perfect overzicht en een optimale balans tussen kwaliteitsdoelen, budget, middelen en duurzaamheid. Om beleidsmedewerkers en beheerders van openbare groene ruimtes daarbij te ondersteunen, hebben NLadviseurs en Kiwa ISA Sport het online beheersysteem Spot On ontwikkeld. 

Door: Eric Weijers en NLadviseurs

Met Spot On kunnen beheerders van de meest uiteenlopende openbare groene ruimtes de kwaliteit van het terreinonderhoud en het budget optimaal stemmen én daarbij duurzaamheid en biodiversiteit bevorderen. Al die groene plekken kunnen zo in onderlinge samenhang een positieve bijdrage leveren aan het ecosysteem. Dat draagt bij aan het ontwikkelen en in stand houden van een gezonde leefomgeving.

Integraal advies

Spot On ontwikkelden we samen met Kiwa ISA Sport. We vonden elkaar enkele jaren geleden op het snijvlak van duurzaamheid en kwaliteit. Een logische samenwerking volgens Sander van de Holst, manager van Kiwa ISA Sport. “NLadviseurs heeft uitgebreide ervaring in duurzaamheid, biodiversiteit en gebiedsmanagement en Kiwa ISA Sport is gespecialiseerd in kwaliteitscertificering en de technische aspecten terreinondergronden. Samen hebben we alles in huis voor integraal advies met oog voor duurzaamheid en biodiversiteit.”

Ecologische voetafdruk

Dat laatste wordt steeds belangrijker bij het onderhouden en beheren van openbaar groen en bijvoorbeeld sportvelden. Guido Hamelink, biodiversiteitsexpert bij NLadviseurs: “Het gebruik van duurzame materialen en producten kan helpen om de ecologische voetafdruk van bijvoorbeeld een sportaccommodatie te verminderen. Zo kun je kiezen voor biologische meststoffen en duurzame verlichting of zonnepanelen om energie te besparen. Ook kun je de biodiversiteit bevorderen door meer variatie aan te brengen in de beplanting en kleine poelen of andere waterpartijen te creëren. Deze plekken bieden voedsel en beschutting voor dieren en hebben bovendien een waterbufferend vermogen.”

Spot On - NLadviseurs

Een bosvak met hogere rough op Golf Residentie Dronten. Zo’n rough biedt leefruimte aan planten en dieren.

Laatste redmiddel

Spot On geeft abonnees vanuit de cloud toegang tot uitgebreide monitoring- en analysefunctionaliteiten. Bovendien kunnen gebruikers Spot On uitbreiden met extra functionaliteiten, zoals de module Integrated Pest Management (IPM). “Die helpt je om ongewenste planten op een effectieve en verantwoorde manier te bestrijden, met minimale impact op het milieu en de gezondheid”, vertelt Guido. “De IPM-module in Spot On ondersteunt een trapsgewijze aanpak van onkruidbestrijding. Dus eerst probeer je te voorkomen dat onkruid zich verspreidt, bijvoorbeeld met bodembedekkers en het stimuleren van de flora die je wél wilt. Komt er tóch onkruid, dan eerst handmatig of mechanisch wieden of biologisch bestrijden met insecten of bacteriën. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn altijd het laatste redmiddel.”

Environmental Management System

Voordat Kiwa ISA Sport en NLadviseurs samen Spot On lanceerden, hadden we al een schat aan ervaring opgedaan met ons Environmental Management System (EMS). Guido: “EMS is een online beheeroplossing  voor duurzaam en efficiënt beheer van golfbanen. Het systeem heeft naast uitgebreide management-, analyse- en rapportagefunctionaliteiten ook specifieke tools waarmee je bijvoorbeeld het waterbeheer kunt verduurzamen of ecologische beheer kunt uitvoeren. Zo ondersteunt EMS het vastleggen en monitoren van bodemvochtpercentages en de grassoortensamenstelling.”

Spot On biedt overzicht op maat

Met Spot On richten we ons niet alleen op golfbanen, maar op allerlei terreinen, dus ook de openbare ruimte die door gemeenten wordt beheerd. Sander: “Het digitale logboek en de overzichtelijke dashboards maken het mogelijk beheer en onderhoud per locatie in te richten. De modules in Spot On pas je aan op je behoeftes en daarmee krijg je een compleet overzicht op maat met bijvoorbeeld een planning, het logboek voor onderhoud, een realistisch budget en duurzame methoden die rekening houden met de biodiversiteit.”

NLadviseurs

Kennemer Golf & Country Club ligt in de duinen van Zandvoort en heeft een open karakter.

Positief effect

Beheerders van groene terreinen zien soms op tegen de extra kosten die natuurinclusief onderhoud met zich meebrengt. “Eerlijk is eerlijk, het kost meer dan conventioneel onderhoud. Maar we kunnen niet meer alleen kijken naar de financiën op korte termijn. Natuurinclusief beheer heeft een positief effect op de biodiversiteit en dus onze leefomgeving. Maar het levert nog meer op: parken en sportvelden met ruimte voor planten en dieren bieden veel meer ontspanning en beleving voor menselijke gebruikers. Deze plekken zijn bovendien geschikt voor allerlei andere (nieuwe) activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan educatieve tours over flora en fauna.”

Wil je graag verder lezen? Kijk eens bij onze dienst Beheer sportvelden of ga naar Kiwa ISA Sport.

MEER NIEUWS

Gerelateerde berichten

Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling: hoe dan?

Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling: hoe dan?

Circulaire en natuurinclusieve gebiedsontwikkeling, wat is dat in de praktijk? Op 5 oktober gaan we daarover nadenken tijdens een netwerkbijeenkomst van MVO Nederland. NLadviseurs is betrokken bij de organisatie van deze dag en een van de sprekers. We leiden de casus...

Lees meer
Praten over natuurkansen tijdens de beurs

Praten over natuurkansen tijdens de beurs

Nog heel even geduld: op 27 en 28 september is het weer tijd voor de Vakbeurs Openbare Ruimte in de Jaarbeurs Utrecht. Ook NLadviseurs staat op de beurs. Zien we je daar? In stand 2.3.39 vertellen we je graag meer over hoe onze natuurkansenkaart je helpt bij het...

Lees meer
Boombeheer: 5 praktische tips

Boombeheer: 5 praktische tips

Nederland heeft (meer) bomen nodig. Om te verkoelen en ontspannen, de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan en onze biodiversiteit te versterken. Onze boomexperts stelden de onderstaande 5 praktische tips op die helpen bij het maken van de juiste keuzes rondom...

Lees meer

Kennismaken?

Benieuwd hoe je duurzaam groen kunt ontwikkelen of hoe natuurontwikkeling er in de praktijk uitziet?
We denken graag mee, geven ecologisch advies en nemen (veel) werk uit handen.