Je bent hier: Home 5 Actueel 5 Relatiemiddag 17 maart 2022
Relatiemiddag 17 maart 2022

De kansen van biodiversiteit – voor beheerders van golfbanen

Bent u op zoek naar handzame ideeën die u morgen kunt toepassen? Laat u dan samen met beheerders van andere golfbanen inspireren tijdens deze middag. Aan de hand van een praktisch programma leert u de basisprincipes voor natuurontwikkeling op de golfbaan.

Programma donderdag 17 maart 2022

12.00 uur – start met lunch
13.00 uur – welkom
13.15 uur – lezing ‘De waarde van natuur en waar die zich kan bevinden’ door Wesley van Zadelhoff (ecoloog NLadviseurs)
14.00 uur – inspiratiesessie over ruimte voor natuur op de golfbaan
15.00 uur – ronde over de golfbaan met voorbeelden uit de praktijk
16.00 uur – afsluiting met een borrel

Lezing – ‘De waarde van natuur en waar die zich kan bevinden’

Wie denkt aan natuurontwikkeling, denkt aan grote ingrijpende projecten die veel geld kosten. De natuur zelf ziet dat anders. Natuur zit liever in een rommelig hoekje, vindt zijn jachtterrein in de rough of steekt ‘s nachts de fairway over op zoek naar een voortplantingsplek.

Tijdens de relatiemiddag gaan we dieper in op praktische natuurontwikkeling. Daarbij hebben we aandacht voor de positieve neveneffecten van natuurontwikkeling op waterberging, bestrijding van plaaginsecten en kostenbesparing.

Ook houden we natuurontwikkeling tegen het licht van de Wet natuurbescherming en de vereisten die GEO stelt aan de certificering. Wilt u namelijk wel beschermde soorten uitnodigen op de baan? En welke consequenties kunt u dan verwachten?

Ook besteden we tijdens de middag aandacht aan de meer algemene natuur. Wat is het belang van een gevarieerde leeftijd in het bomenbestand? We staan stil bij:

    • De keuze in boomsoorten en de klimaatbestendigheid van deze soorten;
    • De positieve invloed van laanbeplanting en hoe deze duurzaam te behouden.

60% van de golfbanen in Nederland bestaat uit (potentiële) natuur. Benut hier de voordelen van, beleef de schoonheid en bescherm de waarde. Samen voor sterke natuur.

Datum: 17 maart 2022
Locatie: Golfbaan Anderstein in Maarsbergen

Gerelateerde berichten

Blik op bodem

Blik op bodem

Wist je dat bodem en hydrologie sturend zijn als het gaat om onze ecosystemen en alle landschapsecologische processen die daarin plaatsvinden? Maar ook dat de abiotische (niet-levende) lagen ónder onze bodem nog veel meer invloed hebben? We kijken hiervoor naar het...

Lees meer
Vogels kijken op Bernardus Golf

Vogels kijken op Bernardus Golf

In het kader van de NGF Birdwatching Day 2024 verzorgden onze ecologen (en vogelaars) Diederik Meijers en Jorina Boer een vogelexcursie op Bernardus Golf in Cromvoirt. Maar liefst veertig soorten vogels lieten zich zien of horen. Birdwatching Day is een jaarlijkse...

Lees meer

Kennismaken?

Benieuwd hoe je duurzaam groen kunt ontwikkelen of hoe natuurontwikkeling er in de praktijk uitziet?
We denken graag mee, geven ecologisch advies en nemen (veel) werk uit handen.