Je bent hier: Home 5 Actueel 5 Vogels kijken op Bernardus Golf
Vogels kijken op Bernardus Golf

In het kader van de NGF Birdwatching Day 2024 verzorgden onze ecologen (en vogelaars) Diederik Meijers en Jorina Boer een vogelexcursie op Bernardus Golf in Cromvoirt. Maar liefst veertig soorten vogels lieten zich zien of horen.

Birdwatching Day is een jaarlijkse vogelteldag, waarop golfers en andere belangstellenden meer te weten kunnen komen over vogels en de natuur in het algemeen op en rond de golfbaan. Bernardus Golf vroeg ons op deze dag een vogelexcursie te geven. Momenteel voeren we een flora- en fauna-inventarisatie uit op de baan van Bernardus Golf, die later dit jaar gaat resulteren in een 0-meting. Een van de onderdelen van die inventarisatie is onderzoek naar broedvogels op de baan. We kennen het terrein van de golfbaan en weten veel over de vogels die er foerageren en broeden. Een mooie kans dus om die kennis over te brengen op de deelnemers.

Vogels kijken op Bernardus Golf

Onze ecologen Jorina Boer (midden met donkere jas en spijkerbroek) en Diederik Meijers (uiterst rechts) bereidden de excursie uiteraard goed voor. Toch blijft het een ‘safari’, waarbij je niet weet welke soorten je gaat zien of horen. Elke excursie is anders.

Verrassingen: baltsende boompieper en zwarte roodstaart

Aan de hand van de bij ons bekende hotspots hebben Jorina en Diederik een route over de golfbaan uitgestippeld. Die route ging bijvoorbeeld langs broedvogelnesten, nesten van de grote bonte specht en vogelkasten. Diederik: “Vogels laten zich het best zien en horen vanaf een half uur voor zonsopkomst tot maximaal anderhalf uur erna. We verzamelden om 6.30 uur op de baan en hebben twee uur gelopen. De ijsvogels lieten zich helaas niet zien, maar we hebben bijvoorbeeld wél de zwarte roodstaart gezien. Die waren we nog niet tegengekomen tijdens onze onderzoeken. Ook heel mooi was de boompieper die een baltsvlucht maakte om de vrouwtjes te imponeren. Hij vliegt daarbij recht omhoog en laat zich dan met gespreide vleugels als een parachute vallen om vervolgens weer tot op dezelfde tak af te dalen.”

De excursie was bedoeld voor onder meer greenkeepers en managers van de baan en medewerkers van natuurorganisaties in de omgeving.

Meer weten over de mogelijkheid van excursies en buurtsafari’s, een vorm van burgerparticipatie? Lees hier meer:

Excursies en cursussen ➜ Burgerparticipatie ➜

 

 

Gerelateerde berichten

Kamsalamanderverhuizing

Kamsalamanderverhuizing

Onze ecologen hebben maar liefst 204 kamsalamanders en zo'n tweeduizend kleine watersalamanders verplaatst vanuit een te dempen sloot in Opijnen naar een nieuwe leefomgeving. De buitendijks gelegen sloot moet wijken voor het verstevigen van de dijk in het kader van...

Lees meer

Kennismaken?

Benieuwd hoe je duurzaam groen kunt ontwikkelen of hoe natuurontwikkeling er in de praktijk uitziet?
We denken graag mee, geven ecologisch advies en nemen (veel) werk uit handen.