ESRS E4: Biodiversiteit en ecosystemen

Je bent hier: Home 5 Diensten 5 ESRS E4 Biodiversiteit en Ecosystemen

Ben je bezig met ESRS E4, met biodiversiteit en de gezondheid van ecosystemen? Dan heb je vast vragen over de implementatie. Hoe zorg je voor waardevolle rapportage over biodiversiteit en ecosystemen?

Biodiversiteit als graadmeter voor ecosystemen
Biodiversiteit kun je zien als de graadmeter voor ecosystemen. Dat biodiversiteit drastisch afneemt, laat zien dat actie nodig is om ecosystemen overeind te houden. Omdat elk bedrijf onderdeel is van een ecosysteem, betekent werken aan biodiversiteit ook werken aan de toekomstbestendigheid van bedrijven. Zeker als jouw bedrijf hoog landgebruik heeft of sterk leunt op ecosysteemdiensten. In plaats van je te richten op eenzijdige problematiek, zoals het verminderen van emissies of vervuiling, kijk je naar verbanden en samenhangen. Want werken aan biodiversiteit en ecosystemen betekent ook dat je emissies terugbrengt, vervuiling tegengaat, bodems herstelt en stroomgebieden revitaliseert. Dat is niet alleen positief voor het ecosysteem, maar ook voor het borgen van de bedrijfszekerheid.

Waar begin je?
Het grote gevaar bij zo’n allesomvattend thema is dat je snel verdwaald kunt raken. ‘Waar begin je?’ is een vraag die steeds terugkomt. Waar een thema als CO₂-reductie tastbaar en afgebakend is, vraagt biodiversiteit om een bredere blik. Wij helpen je om focus te brengen en concrete stappen te zetten.

Ecologie ontmoet bedrijfsleven
CSRD-rapportage wordt steeds concreter. De ESRS-standaarden zijn inmiddels uitgewerkt en bevatten 122 datapunten specifiek over biodiversiteit en ecosystemen. Voor een goed onderbouwde rapportage is ecologische expertise onmisbaar. ESRS E4 verbindt het bedrijfsleven met ecologie, vakgebieden die voorheen ver uit elkaar lagen. Wij helpen ecologische inzichten om te zetten naar werkbare, strategische keuzes.

esrs e4

CSRD: van verplichting naar kans
Wat betekent dit in de praktijk? Als uit jullie dubbele materialiteitsanalyse blijkt dat biodiversiteit een materieel thema is, is de volgende stap om dit thema beter te begrijpen en binnen de organisatie te verankeren. Dit kan op verschillende manieren:

  • Awarenessworkshop – leg de link tussen bedrijfsleven en ecosystemen.
  • Strategiebepaling – borg biodiversiteit binnen de bedrijfsvoering.
  • Biodiversiteit impact & dependency scan – dubbele materialiteitsscreening; ontdek je invloed op biodiversiteit en ecosystemen (inside-out) en je afhankelijkheid ervan (outside-in).
  • Nulmeting biodiversiteit en ecosystemen – breng de staat van Nederlandse ecosystemen in kaart.
  • Metrics en targets – stel concrete doelstellingen op voor biodiversiteit.
  • Natuurkansenkaart – ontdek de groene potentie van je locaties.
  • Inrichting en omvorming – maak je terreinen natuurinclusief.
  • Ecologisch beheerplan – zorg voor duurzaam gebruik van ecosysteemdiensten.
  • Ecologische monitoring – meet de effectiviteit van maatregelen.

Voor wie?
We kunnen samen de meeste impact maken als jouw organisatie een directe link heeft met biodiversiteit. Die link is er met name door (hoog) landgebruik of grondbezit. Zo ondersteunen we een drinkwaterbedrijf, keken we samen met een kaasmaker naar mogelijkheden voor positieve impact en verduurzaamden we de supply-chain van een begrafenisonderneming. Sectoren waar we wat kunnen betekenen zijn:

  • Drinkwaterbedrijven – impact op waterwingebieden door monitoring en ecologisch natuurbeheer.
  • Voedingsmiddelenindustrie –duurzaam gebruik van ecosysteemdiensten door o.a. biodiversiteitsmonitoring en landschapsinrichting.
  • Begrafenisondernemingen – voor begraafplaatsen met waarde voor mens en natuur.
  • Vastgoed & infrastructuur – natuurinclusieve ontwikkeling en beheer.
  • Toerisme – rijke natuurbeleving door ecologisch beheer en inrichting.

Door ons te richten op projecten waarbij we samen veel impact kunnen maken, zetten we de grootste stappen. Leunt jouw businessmodel sterk op landgebruik of ecosysteemdiensten? Dan zijn we hoogstwaarschijnlijk een match.

Moet je CSRD-compliant zijn of hoog landgebruik hebben?
Nee hoor, ook als je organisatie niet CSRD-compliant is, kunnen we samen stappen zetten. Denk aan het verduurzamen van bedrijventerreinen, bijvoorbeeld met de natuurkansenkaart. Maar ook als SME kun je nu al voorbereidende stappen zetten voor de rapportageverplichting vanaf 2027.

Samenwerking die ontzorgt
Duurzaamheid raakt veel thema’s. Daarom werken wij samen met TOSCA, expert in CSRD en duurzaamheidsstrategie. Zo combineren we diepgaande ecologische kennis met expertise in rapportage en bedrijfsvoering. Ook is het door deze samenwerking mogelijk om voor álle relevante duurzaamheidsthema’s TOSCA als procesregisseur in te zetten. Zo wordt het gehele proces rondom CSRD-rapportage in goede banen geleid.

Wil je meer weten over biodiversiteit en of het een materieel thema is voor jouw organisatie? Lees hier het caseverhaal:

 

Caseverhaal ➜

Meer weten?

Laat je info achter!

Nieuw veld

ONS WERK

ESRS E4: Biodiversiteit en ecosystemen in de praktijk

Is biodiversiteit materieel voor jouw organisatie?

Is biodiversiteit materieel voor jouw organisatie?

Ben je bezig met de richtlijnen van de CSRD en wil je weten of en hoe je binnen het thema milieu aan de richtlijnen voldoet? Dat kan met onze Impact...

LEES MEER

ESRS E4: Biodiversiteit en Ecosystemen is onderdeel van het thema Natuur & Ondernemen→.

Irene Hesseling

.

Irene Hesseling

Projectleider Natuur & Ondernemen

VRAAG HET ONZE EXPERT

Meer weten?

Wil je meer weten over ESRS E4? Neem dan contact met ons op!

Kennismaken?

Benieuwd hoe impact maken op biodiversiteit eruit ziet voor jouw bedrijf?
We denken graag mee, geven ecologisch advies en nemen (veel) werk uit handen.