GEO voor De Engelenburg
Je bent hier: Home 5 Ons werk 5 GEO voor De Engelenburg

‘Een certificaat halen om te laten zien dat je duurzaam bezig bent, leek mij een vorm van bezigheidstherapie,’ vertelt Ad Bontje van Golfbaan De Engelenburg. Tóch ging hij ervoor. Waarom?

Golfbaan Kasteel de Engelenburg – Brummen

  • 9 holes; 200 leden
  • Architect: Donald Steel, 2003
  • Karakter: historisch parklandschap, uitdagende baan met hoge, monumentale bomen, verschillende waterhindernissen en een zware rough.
  • Ad Bontje: al 20 jaar betrokken bij de baan, oud-voorzitter van de vereniging, nu voorzitter van de regel en handicap commissie en regelmatig op de baan te vinden in de functie van Marshall.

‘NIET ZEUREN, GEWOON DOEN!’

Met enige scepsis ging Ad Bontje naar de pitch die NLadviseurs en De Enk hadden georganiseerd voor een aantal banen om het belang van het GEO-certificaat uit te leggen. ‘Een certificaat halen om te laten zien dat je duurzaam bezig bent, leek mij een vorm van bezigheidstherapie,’ vertelt Bontje over hoe hij die meeting inging. Maar na afloop was hij ervan overtuigd dat het behalen van een GEO-certificaat gewoon een must is.

Het GEO-traject dwingt je om op een andere manier naar je baan te kijken. Alle denkbare onderdelen en elementen die betrekking hebben op de baan worden binnen het traject nauwkeurig geïnventariseerd en in kaart gebracht. ‘Wat wij hebben ontdekt is dat we een rijke baan hebben met veel cultuurhistorische elementen waarvan ik geen idee had,’ zegt Bontje. ‘Die waarden ventten we niet uit. Daar willen we nu verandering in brengen.’

Een andere ontdekking vormde het waterretentiegebied dat zich op de baan bevindt. Bontje: ‘Voor mij was dat woeste natuur, een gebied waar niemand iets mee doet, een soort niemandsland.’ GEO bracht het in beeld en de club heeft als actiepunt opgenomen om te onderzoeken hoe ze de natuurwaarden in het retentiegebied kunnen vergroten. Er groeien nu veel wilgen en elzen en dat is niet de bedoeling.

Een andere actie die voortkomt uit het GEO-traject is het veranderen van de grassoortensamenstelling op de baan. ‘Als we met deze actie gewasbeschermingsmiddelen kunnen terugdringen, dan moet dat gewoon. Het eindeloos plempen van dit soort middelen in de sector kan echt niet meer,’ vindt Bontje.​

Al met al bleek dat bij de golfbaan de zaken goed op orde zijn. ‘Op het gebied van wetgeving is alles geregeld en vastgelegd,’ legt Bontje uit. Zo wordt er elke drie jaar een VTA-controle uitgevoerd in het 20 hectare tellende bos op het landgoed. ‘Nooit geweten, maar nu valt me bijvoorbeeld op dat op basis daarvan het bos net gedund is.’

Het behalen van een GEO-certificaat zou Bontje iedere baan aanraden. ‘De eerste fase waarin je alles op je baan inventariseert is het meest intensief, maar als je een team om je heen hebt dat zich aan het traject wil committeren, is het goed te doen. De fasen daarna waarin je doelen en acties formuleert zijn dan niet veel werk meer. Al met al geeft het je een goed beeld van wat je hebt. Dat maakt dat je trots kunt zijn op je baan. Dus: niet zeuren, gewoon doen!’

NATUUR OP DE ENGELENBURG

Voor de inventarisatie van flora en fauna heeft de Engelenburg de lokale IVN vereniging bereid gevonden. Zij inventariseren gedurende een jaar op verschillende momenten de flora en fauna op de baan. Onlangs vond er een telling van vleermuizen plaats die hun onderkomen hebben gevonden in de eeuwenoude ijskelder die in de baan ligt. Op één avond telden de IVN-ers 27 vleermuizen en stelden ze 5 soorten vast.

Meer weten?

> Lees meer over dit onderwerp bij de diensten GEO-certificaat & Visual Tree Assessment (VTA)

Gerelateerde projecten

Ecologisch beheer: boost voor biodiversiteit

Ecologisch beheer: boost voor biodiversiteit

Gemeente Deventer en NLadviseurs maakten een ecologisch bermbeheerplan. Daarmee bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups op een natuurlijke manier en krijgt de biodiversiteit een boost.

LEES MEER
Natuurkansen en -waarden op de kaart

Natuurkansen en -waarden op de kaart

De gemeente Zwijndrecht vroeg ons inzichtelijk te maken wat de huidige natuurwaarden binnen de gemeente zijn én waar natuurkansen liggen. We maakten daarvoor een natuurwaarden- en natuurkansenkaart.

LEES MEER
Communicatie die bijdraagt aan meer biodiversiteit

Communicatie die bijdraagt aan meer biodiversiteit

Gemeente Ede vroeg ons een communicatiestrategie te maken voor de natuurkansenkaart die we ontwikkelden ter bevordering van de biodiversiteit. Een mooi gecombineerde opdracht wat ons betreft: onze ecologische kennis verbinden met...

LEES MEER

Kennismaken?

Benieuwd hoe je duurzaam groen kunt ontwikkelen of hoe natuurontwikkeling er in de praktijk uitziet?
We denken graag mee, geven ecologisch advies en nemen (veel) werk uit handen.