Je bent hier: Home 5 Ons werk 5 10 gouden GEO tips
10 gouden GEO tips

Tal van golfbanen in Nederland hebben een GEO certificaat. Het is een internationaal keurmerk voor verantwoord en milieuvriendelijk beheer van de baan. Deze banen verdienen alle lof en support; ze zetten zich in voor niet alleen een duurzaam beheerde baan, maar ook voor een gezonde en duurzame leefomgeving. Bij het behalen en behouden van dit certificaat komt aardig wat papierwerk kijken. Wij begeleidden al tientallen golfbanen door het hele traject en bieden zo sturing en ontzorging. Hieronder alvast wat tips voor een goede aftrap:

Tip 1. Maak je club fan van GEO

Hoe bekend is het GEO certificaat (Golf Environment Organization) bij jou op de golfclub? Weten de leden dat veel onderdelen van GEO terug te vinden zijn in hoe er beheerd wordt, in hoe er wordt omgegaan met afval, recycling van materialen, drinkwater en energie? Probeer leden te betrekken bij GEO door zichtbaar te maken wat je doet. Organiseer safari’s over de golfbaan waarbij je de aandacht vestigt op bijzondere dier- en plantsoorten. Of laat zien zien hoeveel liter water mensen besparen met die zuinige douchekop die je net hebt laten installeren. Hoe meer je vertelt over de acties in het kader van GEO, hoe groter de bewustwording en hoe enthousiaster leden worden om ook een steentje bij te dragen aan het duurzaam beheer van hun baan. Natuurlijk kun je NLadviseurs hiervoor inschakelen. We geven regelmatig tours en safari’s over de baan of begeleiden activiteiten en lezingen om mensen te enthousiasmeren en attent te maken op de soortenrijkdom op hun golfbaan.

Tip 2. Richt een duurzaamheidscommissie op

GEO beperkt zich niet tot de natuur, maar gaat over de hele organisatie van de golfclub. Alle onderdelen worden in kaart gebracht en onderzocht op duurzaamheid. Om goed invulling te kunnen geven aan het GEO traject, is een duurzaamheidscommissie handig. In deze commissie breng je mensen bij elkaar die samen het traject gaan coördineren of uitwerken. Vraag bijvoorbeeld een baancommissielid, hoofdgreenkeeper, clubmanager, iemand van het secretariaat, bestuur of communicatie.

Tip 3. Maak vandaag nog een account op OnCourse

Hoe eerder je begint met registreren en invullen, hoe beter. OnCourse is verdeeld in drie thema’s, waarbij de bassisinformatie over de baan wordt gevraagd. Vaak moet je die aanvullen met een notitie of kaart. Naast de basisinformatie registreer je de jaarlijkse verbruiksgegevens in de overzichten. Het is eenvoudig:
-> Ga naar de website van OnCourse en selecteer de optie ‘1 – Located in Sweden, Portugal, Flanders of Netherlands’ bij de abonnementsvorm. Gebruik van Get OnCourse is in dat geval gratis.
-> Maak een account aan voor de golfbaan.
-> Nodig de duurzaamheidscommissie uit om teamlid te worden.

Tip 4. Verdeel de taken

Er zijn drie thema’s in OnCourse: Natuur, Milieu en Samenleving. Elk thema is onderverdeeld in drie subthema’s. Die geven een eerste indruk van de informatie die wordt gevraagd. Je kunt op basis daarvan de taken verdelen. Vaak is er namelijk niet één persoon die álles weet. De hoofdgreenkeeper kan bijvoorbeeld de onderdelen over gras invullen, de clubmanager over water- en energieverbruik in de accommodaties en een bestuurslid weet misschien meer over de natuurlijke onderdelen van de baan. Maak dus een onderverdeling al naar gelang de interesse en expertise van de betrokken personen.

Tip 5. Check je flora- en fauna- inventarisatie

Een actueel flora- en fauna-inventarisatierapport is vereist voor het behalen en behouden van het GEO certificaat. Zo’n rapport mag niet ouder zijn dan drie jaar en de inventarisatie moet door een gekwalificeerde ecoloog zijn uitgevoerd. De inventarisatie vindt plaats in een tijdsbestek van een jaar. Dus houd de vervaltermijn goed in de gaten. Wil je over een paar maanden hercertificeren, dan ben je dus te laat als de inventarisatie nog moet worden uitgevoerd.

Tip 6. Let op de groene vlaggetjes

Veel vragen in OnCourse zijn gemarkeerd met een groen vlaggetje. Die onderdelen zijn verplicht; ze moeten in orde of uitgevoerd zijn om in aanmerking te komen voor (het behoud van) een GEO certificaat. In het grijze vlak naast de vraag vind je een toelichting wat er dan precies wordt verwacht.

Tip 7. Deel je successen

Op OnCourse is ruimte om je successen te delen en de successen van anderen te zien. Zo kun je elkaar blijven inspireren.

Tip 8. Zo gebruik je de golfbaandataviewer

Bij een aantal vragen moet je een kaartje van het golfterrein toevoegen. Zo’n kaartje kun je ‘ophalen’ uit de golfbaandataviewer.
-> Ga naar de golfbaandataviewer.
-> Typ links bovenaan de naam van je club.
-> Klap de lijst met lagen aan de rechterkant open en vink de laag aan die je wilt zien.
-> Zoom in tot de juiste grootte.
-> Ga naar het afdrukicoontje onder de zoekbalk en klik op afdrukken. Je hebt een tijdelijke pdf.
-> De pdf kun je op je eigen computer opslaan.

Tip 9. Schakel NLadviseurs in

In de afgelopen jaren begeleidden wij tientallen golfbanen naar het GEO certificaat. Wie helpen met het krijgen van overzicht, het maken van een plan van aanpak en maken je vertrouwd met OnCourse. We kunnen ook kaartmateriaal aanleveren, boomveiligheidsbeoordelingen uitvoeren, beheerplannen opstellen en flora- en fauna-inventarisaties doen. Zo weet je dat je de juiste documentatie hebt voor een succesvolle audit.

Tip 10. Maak je dromen waar

OnCourse geeft een goed beeld van waar nog kansen liggen voor het verduurzamen van het beheer en de organisatie. Durf ambitieus te zijn en geef aan wat je wilt realiseren en innen welke termijn.

Bonustip: ga werken met EMS. Met dit online beheersysteem heb je voortdurend en realtime inzicht in al je bedrijfsgegevens. EMS draait bovendien een rapportage uit met gegevens die je nodig hebt voor de GEO audit.

Lees ook het artikel over de 7 stappen van het GEO traject. Meer weten? Bekijk onze dienst GEO:

GEO certificaat ➜

 

Gerelateerde projecten

Natuurkansenkaart voor vijver op Golfbaan Kromme Rijn

Natuurkansenkaart voor vijver op Golfbaan Kromme Rijn

Golfbaan Kromme Rijn wil de biodiversiteit in en rondom de meest noordelijke vijver op de baan verhogen. Wij maakten daarvoor een inrichtingsschets met een natuurkansenkaart, inclusief maatregelen om die kansen...

LEES MEER
Is biodiversiteit materieel voor jouw organisatie?

Is biodiversiteit materieel voor jouw organisatie?

Ben je bezig met de richtlijnen van de CSRD en wil je weten of en hoe je binnen het thema milieu aan de richtlijnen voldoet? Dat kan met onze Impact...

LEES MEER
GEO traject in 7 stappen

GEO traject in 7 stappen

Het behalen van je GEO certificaat kan best zwaar vallen. Je moet je door een berg papierwerk ploegen, documentatie als kaartmateriaal en flora- en fauna-inventarisaties opvoeren en veel cijfers invullen....

LEES MEER

Kennismaken?

Benieuwd hoe je duurzaam groen kunt ontwikkelen of hoe natuurontwikkeling er in de praktijk uitziet?
We denken graag mee, geven ecologisch advies en nemen (veel) werk uit handen.