Boombeheer Hooge Rotterdamsche
Je bent hier: Home 5 Ons werk 5 Boombeheer Hooge Rotterdamsche

Golfbaan de Hooge Rotterdamsche ligt aan de noordzijde van Rotterdam en grenst aan wandelpark het Lage Bergse Bos. De golfbaan sluit qua karakter dan ook naadloos aan op deze parkachtige omgeving. Lange lanen, vijverpartijen en een uniek uitzichtpunt over de golfbaan bij het clubhuis zorgen voor een baan met een allure. De sterk aanwezige hoogteverschillen op de holes zorgen voor een uitdagend golfspel. Jol Golf Design maakte het ontwerp voor de baan die in de jaren zeventig is aangelegd.

Boomveiligheidscontrole

Als eerst kijken we wat er aan beplanting aanwezig is op de baan en wat de conditie daarvan is. Hierbij richten we ons in eerste instantie op de bomen. Aan de hand van een boomveiligheidscontrole (VTA) brengen we in kaart welke bomen in de fase van aftakeling verkeren en een mogelijk risico vormen voor de veiligheid.

Advies

Op basis van de verzamelde gegevens brengen we een advies uit voor het beheer van de bomen. Zo worden snelgroeiende boomsoorten die nu in de fase van aftakeling verkeren, op termijn vervangen door meer duurzame boomsoorten. Verder krijgt elke solitaire (laan)boom en elk plantvak een regelmatige VTA controle, zodat de veiligheid gegarandeerd blijft.

Natuurlijk kijken we verder dan de bomen alleen. Bomen hebben namelijk invloed op de kwaliteit van de baan. De wortels, de schaduw en de beschutting die een boom geeft, kunnen de conditie van de grasmat beïnvloeden. Schaduw en beschutting kunnen ervoor zorgen dat het gras lang nat blijft, en zo gevoelig wordt voor ziekte. Op locaties waar de aanwezigheid van bomen een dergelijk knelpunt vormen, hebben we een andere beplanting geadviseerd die juist een goede invloed hebben op het gras.

Parkachtige sfeer versterken

Ten slotte lag er nog de wens van de baan om de parkachtige sfeer van het terrein te versterken. Om dit goed in vorm te kunnen geven, hebben we aandacht besteed aan de ontwikkeling van de indentiteit van de baan. Met behulp van een workshop hebben we de kaders bepaald voor de eigenheid van de baan. Op deze manier hebben wij de wens om een parkachtige, natuurlijke sfeer uit te stralen, vertaald naar passende beplanting en zichtlijnen.

Inzet GolfGIS

Er zijn natuurlijk meer banen die dit soort kwaliteitsmetingen laten uitvoeren. Daarom hebben we de applicatie GolfGIS ontwikkeld waarin meetgegevens van het terrein overzichtelijk worden gemaakt. Op deze baan hebben we dit instrument ook ingezet. Maar GolfGIS laat niet alleen zien waar welke boom staat, maar geeft ook inzicht in de kosten voor de aanpassingen die nodig zijn om tot een kwalitatief gezond bomenbestand te komen.

Helder plan met concrete acties

Er is nu een helder beeld ontstaan van wat er concreet moet gebeuren. We hebben daarbij een gefaseerd plan opgesteld, zodat per jaar duidelijk is wat er gezaagd of aangeplant moet worden. Daarbij geven we ook aan welke benodigde vergunningen er moeten worden aangevraagd.

Gerelateerde projecten

Ecologisch beheer: boost voor biodiversiteit

Ecologisch beheer: boost voor biodiversiteit

Gemeente Deventer en NLadviseurs maakten een ecologisch bermbeheerplan. Daarmee bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups op een natuurlijke manier en krijgt de biodiversiteit een boost.

LEES MEER
Natuurkansen en -waarden op de kaart

Natuurkansen en -waarden op de kaart

De gemeente Zwijndrecht vroeg ons inzichtelijk te maken wat de huidige natuurwaarden binnen de gemeente zijn én waar natuurkansen liggen. We maakten daarvoor een natuurwaarden- en natuurkansenkaart.

LEES MEER
Communicatie die bijdraagt aan meer biodiversiteit

Communicatie die bijdraagt aan meer biodiversiteit

Gemeente Ede vroeg ons een communicatiestrategie te maken voor de natuurkansenkaart die we ontwikkelden ter bevordering van de biodiversiteit. Een mooi gecombineerde opdracht wat ons betreft: onze ecologische kennis verbinden met...

LEES MEER

Kennismaken?

Benieuwd hoe je duurzaam groen kunt ontwikkelen of hoe natuurontwikkeling er in de praktijk uitziet?
We denken graag mee, geven ecologisch advies en nemen (veel) werk uit handen.