Je bent hier: Home 5 Ons werk 5 Boombeheer Hooge Rotterdamsche
Boombeheer Hooge Rotterdamsche

Golfbaan de Hooge Rotterdamsche ligt aan de noordzijde van Rotterdam en grenst aan wandelpark het Lage Bergse Bos. De golfbaan sluit qua karakter dan ook naadloos aan op deze parkachtige omgeving. Lange lanen, vijverpartijen en een uniek uitzichtpunt over de golfbaan bij het clubhuis zorgen voor een baan met een allure. De sterk aanwezige hoogteverschillen op de holes zorgen voor een uitdagend golfspel. Jol Golf Design maakte het ontwerp voor de baan die in de jaren zeventig is aangelegd.

Boomveiligheidscontrole

Als eerst kijken we wat er aan beplanting aanwezig is op de baan en wat de conditie daarvan is. Hierbij richten we ons in eerste instantie op de bomen. Aan de hand van een boomveiligheidscontrole (VTA) brengen we in kaart welke bomen in de fase van aftakeling verkeren en een mogelijk risico vormen voor de veiligheid.

Advies

Op basis van de verzamelde gegevens brengen we een advies uit voor het beheer van de bomen. Zo worden snelgroeiende boomsoorten die nu in de fase van aftakeling verkeren, op termijn vervangen door meer duurzame boomsoorten. Verder krijgt elke solitaire (laan)boom en elk plantvak een regelmatige VTA controle, zodat de veiligheid gegarandeerd blijft.

Natuurlijk kijken we verder dan de bomen alleen. Bomen hebben namelijk invloed op de kwaliteit van de baan. De wortels, de schaduw en de beschutting die een boom geeft, kunnen de conditie van de grasmat beïnvloeden. Schaduw en beschutting kunnen ervoor zorgen dat het gras lang nat blijft, en zo gevoelig wordt voor ziekte. Op locaties waar de aanwezigheid van bomen een dergelijk knelpunt vormen, hebben we een andere beplanting geadviseerd die juist een goede invloed hebben op het gras.

Parkachtige sfeer versterken

Ten slotte lag er nog de wens van de baan om de parkachtige sfeer van het terrein te versterken. Om dit goed in vorm te kunnen geven, hebben we aandacht besteed aan de ontwikkeling van de indentiteit van de baan. Met behulp van een workshop hebben we de kaders bepaald voor de eigenheid van de baan. Op deze manier hebben wij de wens om een parkachtige, natuurlijke sfeer uit te stralen, vertaald naar passende beplanting en zichtlijnen.

Inzet GolfGIS

Er zijn natuurlijk meer banen die dit soort kwaliteitsmetingen laten uitvoeren. Daarom hebben we de applicatie GolfGIS ontwikkeld waarin meetgegevens van het terrein overzichtelijk worden gemaakt. Op deze baan hebben we dit instrument ook ingezet. Maar GolfGIS laat niet alleen zien waar welke boom staat, maar geeft ook inzicht in de kosten voor de aanpassingen die nodig zijn om tot een kwalitatief gezond bomenbestand te komen.

Helder plan met concrete acties

Er is nu een helder beeld ontstaan van wat er concreet moet gebeuren. We hebben daarbij een gefaseerd plan opgesteld, zodat per jaar duidelijk is wat er gezaagd of aangeplant moet worden. Daarbij geven we ook aan welke benodigde vergunningen er moeten worden aangevraagd.

Meer weten? Kijk dan bij de diensten boombeheerplan en Visual Tree Assessment (VTA). Of kijk op onze themapagina Beheer en inrichting:

Boombeheerplan ➜  VTA ➜  Beheer en inrichting ➜

Gerelateerde projecten

Basiskwaliteit Natuur: zo pak je dat aan

Basiskwaliteit Natuur: zo pak je dat aan

Zelfs de meest algemene soorten als huismus, gewone pad en haas zijn al lang niet meer zo alledaags. De relatief nieuwe methode Basiskwaliteit Natuur (BKN) wil algemene soorten weer volop...

LEES MEER
Natuurkansenkaart voor vijver op Golfbaan Kromme Rijn

Natuurkansenkaart voor vijver op Golfbaan Kromme Rijn

Golfbaan Kromme Rijn wil de biodiversiteit in en rondom de meest noordelijke vijver op de baan verhogen. Wij maakten daarvoor een inrichtingsschets met een natuurkansenkaart, inclusief maatregelen om die kansen...

LEES MEER
Is biodiversiteit materieel voor jouw organisatie?

Is biodiversiteit materieel voor jouw organisatie?

Ben je bezig met de richtlijnen van de CSRD en wil je weten of en hoe je binnen het thema milieu aan de richtlijnen voldoet? Dat kan met onze Impact...

LEES MEER

Kennismaken?

Benieuwd hoe je duurzaam groen kunt ontwikkelen of hoe natuurontwikkeling er in de praktijk uitziet?
We denken graag mee, geven ecologisch advies en nemen (veel) werk uit handen.